Kirgizië

KirgiziëKirgizië – officieel de Kirgizische Republiek – is een voormalige Sovjetrepubliek en sinds 1991 onafhankelijk. Het land grenst in het noorden aan Kazachstan, in het oosten aan China, in het zuiden aan Tadzjikistan en in het westen aan Oezbekistan. Het ligt hoog en heeft geen verbinding met zee. Kirgizië is bijna vijf keer zo groot als Nederland en er wonen – geregistreerd - ruim 6 miljoen mensen. De meerderheid woont op het platteland. Het dichtstbevolkte deel ligt in het noorden, in en om de hoofdstad Bisjkek [ruim 1 miljoen].

Issyk Kul 01Het land wordt gedomineerd door het Tian Shan-gebergte met veel hoge pieken, gletsjers en bergmeren. Vanwege dit adembenemend natuurschoon wordt het wel het “Zwitserland van Centraal Azië” genoemd.
Op de foto het Issyk-Kul (= warm meer) in het noordelijke Tian Shan-gebergte in Oost-Kirgizië, een gesloten meer zonder uitstroom naar zee of meer, ruim 1600 m. boven zeeniveau, 182 km. lang tot 60 km. breed en wereldwijd belangrijk vanwege de biodiversiteit van flora en fauna..

Kirgizië heeft een landklimaat, waarbij in de zomer de temperatuur kan oplopen tot rond 40°C en in de winter kan dalen tot -25°C.

De van oorsprong nomadische bevolking bestaat uit 74% Kirgiezen, 15% Oezbeken, 5% Russen en de overige 6% uit o.a. Dungan, Oeigoeren, Tadzjieken en Turken. Ongeveer 90% is Moslim, 7% Christen en de overige 3% is Jood, Boeddhist of Baha’i  

Economische situatie

Kirgizië is een land met een lager middeninkomen. Ongeveer 25%  van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De economie wordt gedomineerd door delfstoffenwinning, landbouw en de afhankelijkheid van geldovermakingen van burgers die in het buitenland werken. 
Katoen 2Katoen, wol en vlees zijn de belangrijkste landbouwproducten, hoewel alleen katoen wordt geëxporteerd. Andere exportproducten zijn onder meer goud, kwik, uranium, aardgas en soms elektriciteit. 

Het land heeft geprobeerd buitenlandse investeringen aan te trekken om zijn exportbasis uit te breiden, waaronder voor de bouw van waterkrachtcentrales, maar een moeilijk investeringsklimaat en een voortdurende juridische strijd met een Canadees bedrijf over de gezamenlijke eigendomsstructuur van de grootste goudmijn van het land schrikken potentiële investeerders af. Overmakingen van Kirgizische migrerende werknemers, voornamelijk in Rusland en Kazachstan, zijn gelijk aan meer dan een kwart van het Bruto Binnenlands Product van Kirgizië.

Na de onafhankelijkheid in 1991 voerde Kirgizië snel markthervormingen door, zoals verbetering van het regelgevingssysteem en het realiseren van landhervormingen. In 1998 was Kirgizië het eerste land van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten dat werd toegelaten tot de Wereldhandelsorganisatie. De regering heeft veel van haar eigendomsaandelen in overheidsbedrijven geprivatiseerd. Ondanks deze hervormingen leed het land in de jaren negentig een ernstige productiedaling en kende het de afgelopen jaren opnieuw een trage groei doordat de wereldwijde financiële crisis en de dalende olieprijzen de economieën in Centraal-Azië hebben getemperd,

EEU kaart 02In 2015 is Kirgizië toegetreden tot de Euraziatische Economische Unie (Rusland, Kazakhstan, Wit-Rusland, Armenië en Kirigizië), maar vertragende economieën in Rusland en China en lage grondstofprijzen blijven de economische groei belemmeren. 

De Kirgizische regering blijft afhankelijk van buitenlandse donorsteun om haar jaarlijkse begrotingstekort [rond 55% van BBP] te financieren. Aanhoudende zorgen voor de Kirgizische Republiek zijn onder meer het traject van democratisering, hardnekkige corruptie, een geschiedenis van gespannen en soms gewelddadige interetnische relaties, kwetsbaarheden bij de grensbeveiliging en mogelijke terroristische dreigingen.

Wetenswaardigheden

Uitleg van de naam Kyrgyzstan (Engelse vertaling van Kirgizië)

Een combinatie van de Turkse woorden “kyrg”(= veertig) en “-yz” (= stammen) met het Perzische achtervoegsel “-stan”(= land). De betekenis “Land van veertig stammen” verwijst naar de veertig stammen, verenigd door de legendarische Kirgizische held MANAS.

Kirgizië 01 vlag

Vlag

De rechthoekige vlag heeft een rood veld met een gele zon in het midden met 40 stralen die de 40 Kirgizische stammen voorstellen. In het midden van de zon staat een rode ring die wordt doorkruist door twee sets van drie lijnen, een gestileerde voorstelling van een "tunduk", de kroon van een traditionele Kirgizische yurt. Rood symboliseert moed en dapperheid, de zon symboliseert vrede en welstand.

 

  

Biljet KGS 100

Munteenheid

De munteenheid is de Kirgizische Som (KGS of C). Wisselen kan overal 24 uur per dag. Geldautomaten zijn in de grote steden volop aanwezig en doen steeds meer hun intrede in de provinciesteden. 

 

 

manas

Manas

Manas is een traditioneel episch gedicht van de Kirgiezen en de naam van de epische held uit het epos. Het gedicht telt bijna een half miljoen regels. Het is een patriottisch werk dat gaat over de uitbuiting van Manas en zijn afstammelingen en volgelingen, die in de 9e eeuw vochten tegen de Oeigoeren om hun Kirgizische onafhankelijkheid te behouden. Manas voordracht op komyz

Gedeelten van dit epos worden vaak voorgedragen bij Kirgizische festiviteiten als een melodisch lied, begeleid op een driesnarige komuz, een traditioneel Kirgies muziekinstrument.


 

Visum

Bij een verblijf van minder dan 60 dagen is er geen visum nodig.

Eerste Stationsstraat 37
2712 HB Zoetermeer

Tel. +31 (0)79316 2142
E-mail: info@elnura.nl
Website: www.elnura.nl

IBAN: NL38ABNA0429616465
BIC: ABNANL2A

KvK registratie: 09140732
RSIN: 815836041

doneren

nieuwsbrief

linkedininstagram57facebook