In oktober 2022 maakte Center for the Protection of Children (CPC) kleine portretten van zijn medewerk[st]ers, die wij graag - in willekeurige volgorde - overnemen.

2022 10 Taalai

TAALAI is al vanaf 2000 maatschappelijk werker bij CPC., aanvankelijk voor de nacht in de 24/7-opvang, maar al snel in de dagdienst. 

Wat doet een maatschappelijk werker?
🔸 De maatschappelijk werker identificeert gezinnen in moeilijke leefsituaties en zoekt samen met hen naar manieren om de moeilijkheden te overwinnen. Geeft advies. Geeft de nodige informatie.

Wat is het belangrijkste in je werk?
🔸 Het belangrijkste in mijn werk is om uitgebreide, systematische hulp te bieden aan gezinnen in moeilijke leefsituaties en om de gemeenschap en lokale autoriteiten bij dit werk te betrekken om een succesvolle implementatie van psychosociale ondersteuning te bereiken.

Waarom werk je graag bij CPC?
🔸 Dit is mijn levensrichting en plicht. Daarnaast vind ik de gemoedelijke sfeer bij CPC prettig, intriges bestaan niet.


2022 10 Dinara

DINARA geeft sinds 2017 naailes aan kinderen en volwassenen. Ik ben op aanbeveling van mijn zus, die vóór mij in mijn functie werkte en met zwangerschapsverlof ging, bij CPC gaan werken als lerares van een knip- en naaicursus. Daarvoor werkte ik in verschillende naaiateliers als naaister en ook op de afdeling kwaliteitscontrole. Het solliciatatiegesprek vond plaats in een prettige omgeving. De eerste werkdag was rustig, interessant en was snel voorbij.⠀

Wat doet een beroepsdocent?
🔸 Een beroepsdocent van knip- en naaicursussen bij CPC leert kinderen en volwassenen in een moeilijke leefsituatie om te naaien op professionele industriële naaimachines en verschillende professionele vaardigheden die van pas komen in het dagelijks leven.

Wat is het belangrijkste in uw werk?
🔸 Ik probeer kinderen en volwassenen te leren om hun kleding te knippen, naaien en herstellen. Ook om daarmee later een baan in die specialiteit te kunnen vinden en geld te kunnen verdienen.

Waarom werk je graag bij CPC?
🔸 Ik werk graag bij CPC, omdat de organisatie me de mogelijkheid geeft om gezinnen en kinderen in moeilijke leefsituaties te helpen, verschillende kerst- en feestkostuums te creëren voor de kinderen die in de 24/7-opvang verblijven, iets nieuws te naaien van oude dingen, verschillende patronen van lapjes stof te naaien en in het algemeen kinderen in naaien te interesseren.


2022 10 Kumar

KUMAR werkt al meer van 10 jaar als maatschappelijk werkster bij CPC met kinderen en gezinnen in moeilijke leefsituaties in achterstandswijken van Bisjkek.

Wat doet een maatschappelijk werker?⠀
🔸 Ik werk op het dagopvancentrum in de wijk Kelechek, in de buurt van de Dordoi-markt. De kinderen van deze wijk zijn bijzonder. Ik heb te doen met de kinderen die geen eigen huis hebben, in een appartement/kamer in moeilijke omstandigheden wonen, mede hun gezin moeten onderhouden door op de markt karren te trekken en plastic flessen te vergaren en die hun jeugd daar moeten doorbrengen. Ouders kunnen vaak niet anders dan als onderbetaalde arbeiders werken op de markt of op het land.

Wat is het belangrijkste in je werk?⠀
🔸 De reinheid van de kinderen te behouden, hun zuivere innerlijke wereld niet te vervuilen, ze op te voeden, hun rechten te beschermen, hen te begeleiden naar de toekomst, dat alles is de basis van ons werk. We geven kinderen trainingen in persoonlijke ontwikkeling die nodig zijn voor hun verdere leven. We geven extra lessen aan kinderen die onderwijsachterstand hebben. We geven advies aan bewoners van de achterstandswijk over het herstellen van hun documenten en het verkrijgen van toegang tot de school. We hebben succesvolle ervaring met het opzetten van Initiatiefgroepen bestaande uit actieve burgers om de problemen van de wijk op te lossen.⠀

Waarom werk je graag bij CPC?⠀
🔸 Ik ben er trots op om bij CPC te werken. Alleen aardige en oprechte mensen kunnen in onze organisatie werken. De reden is dat we werken met kinderen en gezinnen die levensbeproevingen en geweld hebben meegemaakt. In ons centrum zijn goede voorwaarden gecreëerd voor de medewerkers. Onze directeur vergroot voortdurend ons potentieel en creëert kansen om onze kennis te verbeteren. We ondersteunen elkaar, bijvoorbeeld als er zich een probleem voordoet in ons werk. Dan bespreken we dat samen en komen tot een besluit. We uiten openlijk onze gedachten, ideeën en suggesties. Onze organisatie heeft unieke waarden en principes, een duidelijke richting, een missie. Het is voor ons een grote eer om te werken in de meest voorbeeldige NGO in Kirgizië met een 24-jarige geschiedenis. Ik zal blijven bijdragen aan de ontwikkeling van onze organisatie.


2022 10 ElenaELENA
 is vanaf 1999 verpleegkundige bij CPC. "Weet je, ik denk dat iedereen die op deze aarde is geboren, zijn missie moet vervullen. Je groeit, leert, hebt lief, werkt. Je hebt je eigen passies en hobby's, en het lijkt erop dat alles wat je doet erg belangrijk is in je leven. Maar ineens draait je leven 360 graden en alles - gebeurtenissen, ontmoetingen, mensen, ervaring, materieel en moreel - alles komt samen zodat je één groot en noodzakelijk ding voor jezelf doet. Mijn leven stond op zijn kop in 1999, toen ik bij CPC kwam. Nu na drieëntwintig jaar als verpleegkundige in de organisatie te hebben gewerkt en de kennis en vaardigheden van het maatschappelijk werk te hebben opgedaan, werk ik niet alleen als klinisch, maar ook als sociaal verpleegkundige."⠀

Wat doet een verpleegkundige bij CPC?
🔸 Om de toegang tot gezondheidsdiensten te verbeteren voor kinderen uit de "risicogroep", in een moeilijke leefsituatie, inclusief kinderen die het slachtoffer zijn geworden van geweld, werk ik nauw samen met de medische instellingen van de stad en hun werknemers. En ook met de ouders van deze kinderen. Ik geef ze advies en medische hulp.

Wat is het belangrijkste in je werk?
🔸 Dit is waarschijnlijk mijn missie > gelukkige, geletterde kinderen, zelfverzekerd en met vertrouwen in hun toekomst.

Waarom werk je graag bij CPC? 
🔸 Met zo'n vriendelijk team van gelijkgestemde mensen, voel ik me op mijn plaats. We werken allemaal naar één doel toe: "Het beste voor de kinderen".


2022 10 Fatima
FATIMA werkt al sinds de oprichting bij CPC als sociaal werkster en is gespecialiseerd in de bescherming van kinderrechten.

"In eerste instantie kreeg ik het aanbod om als kok te gaan werken, omdat er geen vacature was voor een maatschappelijk werker. Een paar maanden later ging de 24/7-opvang open en werd ik hoofd maatschappelijk werker van die opvang. Weer een paar maanden later werd ik benoemd tot hoofd van de "sociale dienst". Werkzaam vanaf de start betekent veel training in sociaal werk en psychologie. Ik studeerde via seminars en trainingen, reisde veel naar verschillende steden en landen om ervaringen en kennis uit te wisselen. Zo heb ik langzaam maar zeker al werkend mijn kennis opgedaan. Nu ben ik werkzaam bij CPC als specialist in de bescherming van kinderrechten."

Wat doet een kinderrechtenspecialist bij CPC?
🔸 Ik adviseer kinderen en volwassenen over diverse vraagstukken. Dat kan gaan over het verkrijgen van documenten, uitkeringen en alimentatie en het bepalen van de woonplaats van kinderen. Ik werk voor de Commissie voor Kinderen in twee stadsdelen. Ik behartig de belangen van kinderen in alle organisaties van deze commissies en bij rechtbanken. Ik blijf mijn professionele vaardigheden en kennis ontwikkelen door deel te nemen aan trainingen en seminars en ik ben bezig met zelfstudie.⠀

Wat is het belangrijkste in je werk?⠀
🔸 Het belangrijkste in mijn werk is om een ​​professioneel opgeleide specialist te zijn, participatie, empathie en hulp.

Waarom werk je graag bij CPC?
🔸 Wat ik het leukste vind aan het werken bij CPC is dat ik dankzij deze organisatie veel kennis en ervaring heb kunnen opdoen die mij helpen in mijn werk met kinderen en volwassenen. Ik heb veel goeds kunnen doen voor veel kinderen en volwassenen en ik ben mijn betekenis in dit leven gaan begrijpen, dat het niet voor niets was dat ik leefde en werkte. Ik had voldoening van en ontving goede emoties voor mijn werk. Ik heb een aantal zeer goede collega’s mogen ontmoeten bij CPC en ik heb al die jaren met veel plezier met hen samengewerkt.


2022 10 Larisa
LARISA
werkt al vanaf 1999 bij CPC, eerst als keukenmedewerkster en na afronding van de opleiding tot kok 10 jaar als kok. “Om mijn kennis te verbeteren heb ik verschillende trainingen gevolgd en mijn vaardigheden op het werk verbeterd, waarna ik de functie van voedingsdeskundige kreeg aangeboden.”⠀

Wat doet een voedingsdeskundige bij CPC?
🔸 Naast mijn professionele taken als menuplanning, maaltijdberekening, inkoop en voedselcontrole, leer ik kinderen ook de cultuur van tafelmanieren en leer ik hun ouders goed te koken.

Wat is het belangrijkste in je werk?
🔸 Onze doelgroep zijn kinderen in een moeilijke leefsituatie en die krijgen niet altijd goede voeding. Mijn taak is om de kinderen lekker en gezond eten te geven.

Waarom werk je graag bij CPC?
🔸 Ik hou van mijn werk omdat we kinderen hoop geven op een betere toekomst, en dat ik ze daarbij kan helpen. Door bij CPC te werken, weet ik dat mijn collega's en ik een goede daad doen voor ons land.